Het zorgprestatiemodel: wat verandert er voor patiënten?
Op 1 januari 2022 is het zorgprestatiemodel ingevoerd. Voor u als cliënt heeft dat gevolgen, onder andere dat u uw eigen risico direct aanspreekt ( in plaats van aan het eind van het jaar) en dat niet-gecontracteerde zorg niet altijd meer 100% vergoed wordt. Vraag dit goed na bij uw zorgverzekeraar!
Kijk voor uitgebreide informatie over het zorgprestatiemodel op de site van mijn beroepsvereniging:
LVVP-> voor cliënten-> Het zorgprestatiemodel.
Of bekijk deze folder:
Patientfolder-zorgprestatiemodel-incl-illustraties-digitale-versie
Vergoeding Generalistische Basis GGZ
U heeft recht op vergoeding van Generalistische Basis GGZ als er sprake is van een psychische stoornis (volgens de DSM 5). Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering van de Generalistische Basis GGZ is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist een vereiste.
Behandeling vindt plaats op basis van een behandelplan dat uw behandelaar samen met u vaststelt tijdens het adviesgesprek. Daarin wordt ook de verwachte duur van de behandeling aangegeven.
Eigen bijdrage en eigen risico
Psychologische zorg wordt in principe vergoed in de basisverzekering. Wel wordt de behandeling verrekend met de verplichte eigen bijdrage in de gezondheidszorg. (Voor 2023 een bedrag van €375,- tot €385,-).
Verdere bepalingen
Bij de vergoeding van de Generalistische Basis GGZ zijn de volgende bepalingen van kracht:
- Behandeling van ‘aanpassingsstoornissen’ wordt niet vergoed
- Behandeling van werk- en relatieproblemen wordt niet vergoed
Tarieven 2023
De tarieven 2023 zijn van toepassing op zorgtrajecten die starten in 2023. De tarieven zijn zoals vastgesteld door de Nederlandse Zorg autoriteit (NZA) en kunnen per zorgverzekeraar iets afwijken:
Tarievenlijst 2023 Boontjesdoppen (pdf)
Zit uw zorgverzekeraar er niet bij ? Dan betaalt u de rekening zelf en dient u de rekening zelf in bij u zorgverzekeraar.
Vanaf 1 januari 2022 bepaalt de duur van een consult het tarief. Er wordt hier uitgegaan van de tijd die wordt ingepland (planning = realisatie). Bij afwijkingen van meer dan 15 minuten zal de agenda (en dus ook de declaratie) worden aangepast. Er geldt geen indirecte tijd meer (bijvoorbeeld voor verslaglegging). Dit bedrag zit omgerekend in het tarief. De Nederlandse zorgautoriteit (NZA) stelt per jaar een bedrag vast per prestatie. Vraag uw zorgverzekeraar naar de tarieven die zij vergoeden.
Let op: Vanaf 1 januari 2022 wordt voor ggz het eigen risico per kalenderjaar aangesproken (zie voor verdere informatie bovenaan deze pagina).

Tariefbeschikking Geestelijke Gezondheidszorg en Forensische Zorg
NZA 2023 Bijlage Tariefbeschikking Geestelijke Gezondheidszorg en Forensische Zorg 23B
Kwaliteitsstatuut GGZ Praktijk Boontjesdoppen
Met ingang van 2017 zijn alle vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten verplicht een kwaliteitsstatuut te hebben. Dit statuut is bedoeld om inzichtelijk te maken hoe praktijken hun werk georganiseerd hebben. Meer informatie over de invoering van het kwaliteitsstatuut is te vinden op www.ggzkwaliteitsstatuut.nl.
Het kwaliteitsstatuut van GGZ Praktijk Boontjesdoppen kunt u hier bekijken.
Let op! Restitutiepolis 2022
Let op: belangrijke informatie over restitutie zorgverzekering: Informatie Restitutiepolis 2022 (pdf)