update: 15 mei 2020
Langzamerhand wordt er meer mogelijk en worden de regels wat versoepeld. Voor ons als psychologen blijven de regels van de beroepsvereniging LVVP en het RIVM leidend (zie kader).
Mengvorm behandelingen
Inmiddels is de praktijk aangepast aan de huidige regels. Momenteel behandelt GGZ Praktijk Boontjesdoppen met een mengvorm van face-to-face in de praktijk en beeldbellen, eventueel aangevuld door E-health-programma’s. Soms kunnen we buiten in de tuin zitten of wandelen in de Groenzoom, in combinatie met gesprekken en mindfulness oefeningen. Uitgangspunt is dat de veiligheid van cliënt en medewerker worden gegarandeerd, er contact gehouden kan worden en professionele inzet kan worden verzekerd.
Richtlijnen
Bij het face-to-face-contact is het toepassen van de regels, ter voorkoming van besmetting, belangrijk. Daarom gelden deze algemene richtlijnen in GGZ Praktijk Boontjesdoppen:
- aandacht voor handhygiëne (wassen, desinfectie). In de praktijk worden voorafgaand aan de behandeling de handen gewassen of handgel gebruikt;
- geen handen schudden;
- 1,5 meter afstand houden;
- geen afspraak wanneer de cliënt hoest, niest of koorts heeft;
- de cliënt komt alleen op de poli/afspraak, of zo nodig met een naastbetrokkene.
In de behandelkamer is het meubilair zo opgesteld dat 1,5 meter afstand geboden wordt (zie bovenste foto). Er is handgel beschikbaar, er zijn tissues en er is een prullenbak met deksel en voetpedaal in de behandelkamer. Gesprekken worden ingepland met wat meer tussenruimte, waardoor er maar 1 cliënt per keer in de praktijk is.
Belangrijk blijft, dat er geen bezoekers komen met luchtwegklachten en/of koorts. De afspraak is dat u de afspraak afbelt bij klachten en ook ik de afspraak afbel als ik klachten heb. Er worden hiervoor geen kosten in rekening gebracht.
In deze tijd, met de risico’s op besmetting en het streven die zoveel als mogelijk te voorkomen, moeten behandelaars een afweging maken over de vorm waarin zij hun behandeling aanbieden. Voorop moet staan dat patiënten de behandeling krijgen die zij nodig hebben, ook in deze lastige omstandigheden.
De behandelaar streeft ernaar, samen met de patiënt en zijn naasten, te komen tot maatwerk in de best passende vorm. Dit betekent dat een behandeling face-to-face kan plaats vinden, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen en mits instellingen de veiligheid van medewerkers en patiënten voldoende kunnen waarborgen. Wanneer de fysieke kwetsbaarheid van de patiënt, mede-patiënten of de (persoonlijke situatie van de) zorgverlener zelf daartoe aanleiding geven, kan face-to-face behandeling vervangen worden door beeldbellen of een andere vorm van digitale behandeling.
De aanpassing van de wijze van behandelen wordt door de regiebehandelaar, in overleg met de (mede)behandelaar en (mede)behandelaren bepaald. Het face-to-face contact met de patiënt wordt door één behandelaar onderhouden. Bij het face-to-face-contact is het toepassen van de regels ter voorkoming van besmetting belangrijk. Stem indien nodig telkens af of het face-to-face contact die dag kan doorgaan. Blijf samen met de patiënt de gezondheidstoestand proactief monitoren en volg deze algemene richtlijnen.
Voor vragen over aanmelding of behandeling kunt u mailen naar info@boontjesdoppen.nl.